Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 50. Tedna slovenske drame - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

50. Teden slovenske drame

15. delavnica dramskega pisanja

Mentorica: Kim Komljanec

Jenkova soba, delavnica dramskega pisanja

Prešernovo gledališče Kranj, v sodelovanju z Layerjevo hišo, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Zavodom za turizem in kulturo Kranj ter Društvom Krik

28. marec–1. april 2020

Delavnica dramskega pisanja je nepogrešljiv del festivala Teden slovenske drame že šestnajsto leto. Prva dramska delavnica je na festivalu potekala leta 2004 v sodelovanju z Royal Courtom iz Londona, enim prvih gledališč, ki so načrtno gojila svežo dramsko ustvarjalnost. Delavnico so doslej vodili različni slovenski in tuji nagrajeni dramatiki, kot so Dušan Jovanović, poljska avtorja Tadeusz Słobodzianek in Mateusz Atman, Simona Semenič, makedonski avtor Goran Stefanovski, hrvaška avtorica Nina Mitrović, če jih naštejemo le nekaj. Lani je dobila tudi novo poimenovanje "Jenkova soba". Štirje izbrani udeleženci bodo v času delavnice brezplačno bivali v Layerjevi hiši, kjer bo delavnica tudi potekala, in se pod vodstvom mentorice urili v pisanju dramskih besedil.

Predvidena mentorica letošnjih dramskih delavnic Jenkova soba, priznana dramatičarka Tena Štivičić, zaradi zdravstvenih razlogov žal ne bo mogla prevzeti letošnjega mentorstva.

Delavnice bo vodila Kim Komljanec, ki je že lansko leto več kot uspešno mentorirala perspektivne mlade dramatike.

O MENTORICI

Kim Komljanec je dramatičarka, dramaturginja in lektorica, gledališka režiserka, in pedagoginja. Občasno tudi igralka. Po diplomi iz francoskega jezika in književnosti ter slovenskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, je Kim magistrirala iz pisanja besedil in dramaturgije na Univerzi v Exetru v Združenem kraljestvu. Izobraževanje je kasneje nadaljevala v Londonu pri Book, Music and Lyrics, ki ga v sodelovanju z Mercury Music vodi David James. Tam se je izšolala v pisanju libreta za muzikal. Urila se je tudi v prestižnem londonskem gledališču Royal Court, kjer je sodelovala na mednarodni rezidenci za dramske pisce.

Številna dramska besedila Kim Komljanec so bila uprizorjena v slovenskih repertoarnih, neodvisnih in ljubiteljskih gledališčih, druga so doživela uprizoritve v Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike. Njene radijske igre so posneli in predvajali na Radiu Slovenija in Radiu Trst (RAI), njeno pisanje pa obsega tudi scenarije za televizijske nadaljevanke in nekaj malega za film.

Kim piše dramska besedila v slovenskem in angleškem jeziku, saj je po magistrskem študiju še več let živela v Združenem kraljestvu. Tam je med drugim vodila podružnico šole Theatretrain, ene največjih britanskih gledaliških šol za otroke. Kasneje je v Cambridgeu delala kot umetniška vodja foruma dramatikov WRiTEON.

Je članica več mednarodnih mrež dramatikov in gledaliških ustvarjalcev, npr. Eurodram in The Fence, s katerimi sodeluje kot avtorica besedil, dramaturginja, režiserka in pedagoginja.

Kim ustvarja z gledališči in gledališčniki najrazličnejših oblik, barv in velikosti v Sloveniji in po svetu. Vodi delavnice in tečaje dramskega pisanja in igre, poučuje in sodeluje z učitelji in mentorji gledaliških skupin, obenem pa se sama še vedno izobražuje in izkoristi vsako priložnost, da razširi svoje znanje o gledališču in dramskem pisanju.


Iskalnik