Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 50. Tedna slovenske drame - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

50. Teden slovenske drame

Simona Semenič

to jabolko, zlato

Imaginarni, Cankarjev dom, SNG Drama Ljubljana, MGL

Zasedba

Režiser Primož Ekart / Dramaturginja Simona Hamer / Lektorica Maja Cerar / Kostumografka Jelena Proković / Avtorja glasbe Silence / Koreografka Rosana Hribar / Oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak / Asistentka dramaturginje (študijsko) Helena Šukljan

Za make-up je poskrbel MUD Studio Slovenija (Tanja Vojnović, Alja Ramic, Tanita Seifert).

Igrajo

Barbara Cerar, Mirjam Korbar, Nika Rozman, Mia Skrbinac, Primož Vrhovec

O uprizoritvi

Besedilo to jabolko, zlato je bilo leta 2017 eno od petih dramskih besedil, ki so bila nominirana za nagrado Slavka Gruma na 47. festivalu Teden slovenske drame.

"Ta dramski tekst vzpostavlja svoja pravila. Pravila ženskega avtorja, spolnosti, kot jo poznajo ženske, odnosov, kot jih vidijo ženske, in realnosti, v kateri danes živijo svoje fantazije in v kateri tudi sicer živijo sodobne ženske. Na prvi pogled bi se lahko zdelo, da moški delujejo predvsem kot objekt, a jim ženske protagonistke puščajo dovolj prostora, da v odnosih razberemo dileme obeh spolov v razmerju do partnerskega odnosa, ljubezni, varanja, celo do spovedovanja. Gre za dinamičen diskurz, ki v dialoški in didaskalijski obliki prepletajočih se prizorov in vzporednih zgodb omogoča fleksibilne in odprte režijske rešitve, oblikovanje dramskih vlog, ki so lahko drzne ali pritajene, simbolne ali eksplicitne, surove in spet romantične. Jabolko, kot simbol prepovedanega sadeža, spoznanja, svobode in božanskega, združuje ženske, žensko in moškega, žensko in svet v čisto erotično igro ter jo tako decentno povzdigne in spretno obvaruje pred tem, da bi se pogreznila v pornografijo. Da, v gledališču in v odprtem diskurzu z gledalcem!"

Iz obrazložitve nominacije

Fotogalerija

to jabolko, zlato <em>Foto: MPovše</em>
Foto: MPovše
to jabolko, zlato

Iskalnik