Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 50. Tedna slovenske drame - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

50. Teden slovenske drame

Danes Zajc

Grmače

SNG Drama Maribor

Zasedba

Režiserka Nina Rajić Kranjac / Odrska prireditelja Tibor Hrs Pandur, Nina Rajić Kranjac / Dramaturg Tibor Hrs Pandur / Scenografka Urša Vidic / Kostumografka Marina Sremac / Skladatelj Branko Rožman / Lektorica Mojca Marič / Oblikovalec svetlobe Borut Bučinel

Igrajo

Vladimir Vlaškalić, Benjamin Krnetić, Nejc Cijan Garlatti, Žan Koprivnik, Matevž Biber, Nataša Matjašec Rošker, Minca Lorenci, Liza Marijina, Gorazd Žilavec in kvartet Konservatorija za glasbo in balet Maribor (Urban Erker – klarinet, Matic Kavel – trobenta, Nik Zendzianowsky – evfonij, Domen Baša – harmonika)

O uprizoritvi

Naslov izvirnika: Grmače

Grmače, napisane na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja in prvič uprizorjene leta 1994, sklepajo tragiški dramski svet Daneta Zajca, ki s pomočjo radikalne samokritike tematizira uničenje ali razpad družine in s tem določene skupnosti v celoti.

Danes pa besedilo lahko beremo tudi kot analizo dolge zgodovine porazov tako pri poskusih vzpostavljanja komunikacije med odtujenimi posamezniki kot pri poskusih preseganja tosvetnih interesov in omejitev. Grmače so zgodovina teh blodenj, ki neusmiljeno vprašujejo: Kaj je resnica določenega posestva? Kaj je oblast? Kaj je dejansko zlato? Je kje na Zemlji bitje, ki ga ne bi omamila moč?

Grmače so slovenska verzija Dogvilla ali Farga, ki z dramaturgijo nenehnih spodletov razkrinka tako mite o zlatu, bogastvu in uspehu kot mite o revoluciji in Kristusovem vstajenju, vključno s številnimi "narodotvornimi" miti junaštva, ki naj bi svet na mah odrešili zla.

Grmače v režiji Nine Rajić Kranjac so mikroskopiranje in poskus preleta te gore slovenskega pannihilizma, ki kraljuje nad Grmačani kot kamnito božanstvo.

Fotogalerija

Grmače <em>Foto: Damjan Švarc</em>
Foto: Damjan Švarc
Grmače
Grmače

Iskalnik